25 dkg rizs, zsír, só
|
Amikor a rizst megmossuk, a port és a szemek egymáshoz súrlódása okán létrejött rizslisztet mossuk ki belőle. Ha lisztes marad, ragacsos lesz, tehát alapos mosásra van szükség. Minél kevesebb a rizs a zacskóban, annál többet verődött, csiszatolódott, ezért több a liszt benne, vagyis annál többet kell mosni, hogy tiszta legyen. Tehát: a rizst mosd meg alaposan, csöpögtesd le szinte szárazra, majd tedd rá 1 dkg forró zsírra és süsd ki belőle a vizet. Általában csészében, bögrében mérve, kétannyi víz kell hozzá, mint a rizs térfogata. A rizs fajtája némileg befolyásolja a szükséges víz mennyiségét: a hosszú szemű rizshez kicsit (10-20 százalékkal) kevesebb folyadék is elegendő lehet, míg a rövid szemű rizs kicsit többet is megkívánhat. Tégy hozzá kb. kétszeres térfogatú forró vizet (húslé még jobb!), majd forrald fel állandó kevergetés mellett. Lényeges a lábos mérete; akkora legyen, hogy a mosott rizs kb. csak a negyedrészét töltse ki. Ha a rizs megduzzadt és már eléri a víz szintjét, sózd meg és tedd félre meleg helyre és fedd le jól. Ne keverd meg, csak 5 perc múlva, de attól kezdve 2-3 percenként mozgasd át, hogy lazuljon. Tartsd lefedve kb. 10-20 percig, míg a rizs megpuhul.
Ha sok vizet tettünk hozzá, ragacsos lesz, ha keveset, pergős ugyan, de kemény a belseje. Ha sűrűn keverjük, összetörik, ha ritkán, összeáll. Nem könnyű csinálni, és ha egyszer eltaláltuk a lábost, a vizet és a kevergetést, ragaszkodjunk minden bevált részlethez, még a rizs fajtájához, gyártójához is. Vannak sokan, akik bő vízben kifőzik, mint a tésztát, ez talán még nehezebb, még kockázatosabb. Sültekhez finom köret. Ha valamilyen töltelékbe szánjuk, elég csak félig megpuhítani. Ilyenkor másfélszeres térfogatú vízzel engedjük fel.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.
|